Newt Gingrich was als Republikeinse kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap zo ongeveer voor het laatst in het nieuws in april, toen hij besloot te vechten voor het door hem tijdens campagnebijeenkomsten gebruikte nummer Eye of the Tiger van Survivor.

Een van de auteurs, Frank Sullivan, had daartegen een proces aangespannen, doordat hem nooit om toestemming daarvoor was gevraagd en hij vroeg de rechter dan ook dat te verbieden.

Gingrich instrueerde advocaten die eis te bestrijden op twee gronden: zij stelden dat registratie bij auteursrechtenorganisatie ASCAP een ‘campaign license’ inhield waardoor gebruik al toegestaan was, terwijl een van de andere auteurs, Jim Peterik, bovendien Sullivan’s bezwaren niet deelde en geen enkel bezwaar had tegen het gebruik.

Daarna werd het lange tijd stil rond Gingrich en gelukkig hoorden we Eye of the tiger ook niet meer, maar nu komt het nieuws dat Ninrich en Sullivan tot een vergelijk zijn gekomen voordat de rechter zich over de zaak heeft uitgesproken.

Traditiegetrouw kost zo’n schikking geld, maar daarover heeft Gingrich geen uitspraken gedaan, net zo min als over het feit of dat toch niet goedkoper was dan zijn advocaten blijven betalen.

Toen hij afviel in de race om het presidentschap, droogde immers ook vast een groot gedeelte van de giften op…www.hollywoodreporter.com/thr-esq/newt-gingrich-settling-lawsuit-eye-of-tiger-365019

Eerdere vermakelijke berichten over het al dan niet legaal gebruik van popsong door politici vind je in de categorie Politici en popuziek.