Zaterdag 7 september was voor Paul McCartney geen dag om eens lekker onderuit te zakken met krant of boek.

’s Middags ontving hij namelijk het Légion d’Honneur uit handen van de Franse premier François Hollande.

Die deed daarbij diverse pogingen zich als popliefhebber te laten kennen: zo zei hij de Beatles altijd te hebben geprefereerd boven de Rolling Stones en McCartney boven John Lennon. Met name die laatste opmerking vinden wij dan weer heel wat minder diplomatiek, maar McCartney zal het decorum wel bewaard hebben.

Hij werd ridder van het Légion d’Honneur. Dat is noch de laagste, noch de hoogste rang: je hebt ridders, officieren en commandeurs in die orde. Of we daar iets achter moeten zoeken…..

Het bijbehorende eregeld is voor die rang trouwens 9 euro en 15 cent per jaar. Bijzonder is ook dat wie onderscheiden wordt, de medaille zelf moet betalen. Afhankelijk van de rang kost die tussen 169 en 700 euro…www.guardian.co.uk/music/2012/sep/08/paul-mccartney-french-legion-honour

Daarna spoorde McCartney terug naar Engeland, waar hij ’s avonds te gast was bij een concert uit een tournee georganiseerd door Blur’s Damon Albarn.

Die toerde door Engeland met de Africa Express, een groep Engelse en Afrikaanse muzikanten die Afrikaanse muziek wilde verspreiden.

Op zaterdagavond gaven zij een concert in Londen, waar McCartney heel toepasselijk twee songs uit zijn Wings-tijd met de band speelde. Band on the run is destijds tenslotte niet voor niets in Lagos opgenomen….

Van die band maakten ook onder meer drummer Tony llen en bassist John Paul Jones deel van uit, maar ook allerlei Afrikaanse muzikanten:

www.guardian.co.uk/music/2012/sep/09/paul-mccartney-africa-express?intcmp=ILCMUSTXT9385