Het verhaal rond de ooit getrokken en vervolgens verkochte kies van John Lennon volgen wij al vanaf het begin.

Het is voor ons een metafoor voor de doorgeslagen bewondering die sommigen hebben voor muzikanten. John Lennon’s muzikaliteit zat tenslotte niet in zijn kies.

Het kan echter altijd nog gekker, want over de kies die zijn reis naar de roem ooit begon nadat Lennon hem zelf ooit zelf weggaf aan zijn huishoudster, is het laatste woord nog niet gezegd: die kies gaat namelijk op tournee door het Verenigd Koninkrijk om de bewustwording van mondkanker te verhogen.

De laatste keer dat Lennon’s kies het nieuws haalde, was dat doordat de Canadese tandarts Michael Zuk hem kocht voor 19.000 pond, toen zo’n 22.000 euro.

Naar nu blijkt, heeft Zuk een gedeelte van de kies tot halssieraad laten transformeren door een juwelenontwerper uit Beverly Hills. Ari Soffer ontwierp eerder al juwelen voor rockers als Tommy Lee, Axl Rose en Slash.

Hoewel de woonplaats niet bewijst dat ontwerper Ari Soffer smaak heeft, geeft het wel een indicatie over de prijs die Zuk daarvoor betaalde.

Nu wordt de John Lennon DNA Tooth Necklace geschat op zo’n 15.500 pond.

Deze ketting gaat nu langs zestien tandartspraktijken in het kader van de National Mouth Cancer Month.

De tournee luistert activiteiten op als gratis mondonderzoek en fondsenwervingsacties. Mesne mogen echter ook op de foto met John Lennon’s kies om hun nek…

Eerder gebruikte Kirsten Zuk, inderdaad een zus van, een klein stukje van de kies in een beeld van Lennon dat ze exposeerde op de Edmonton Fringe Festival.

Diverse eerdere berichten over John Lennon’s kies vind je in de categorie Nieuws.