Eind november wezen de voortekenen er al op, maar die bedriegen ons nog vaak genoeg.

Daardoor was het afwachten geblazen of die zeker lijkende voorspelling zou uitkomen en inderdaad: Paul McCartney, Robbie Williams, Beverly Knight, Gerry Marsden (ooit lid van Gerry & the Pacemakers), Holly Johnson (ooit lid van Frankie Goes To Hollywood), Melanie Chisholm (ooit lid van de Spice Girls), Glenn Tilbrook (ooit lid van Squeeze), Mick Jones (ooit lid van the Clash en Big Audio Dynamite) plus een stel nog onbekendere anderen staat in het Verenigd Koninkrijk op nummer een van de hitparade. Verbindende factor tussen dit wonderlijke samenraapsel is het feit dat ze uit Liverpool of omstreken komen.

Die positie nemen ze in met een speciale versie van He ain’t heavy, he’s my brother, waarvan ze zo’n 269.000 exemplaren verkochten in een week tijd. De kerstsingle kwam namelijk pas uit op 17 december.

De opbrengst van deze benefietsingle is voor de families van de slachtoffers van de Hillsborough-ramp. In 1989 kwamen 69 Liverpool-supporters om in het Hillsborough-stadion in Sheffield.

Die inmiddels door ons al lang weer vergeten ramp kwam eerder dit jaar in het Verenigd Koninkrijk weer volop in het nieuws. Een onafhankelijke onderzoekscommissie concludeerde, dat de politie destijds heeft geprobeerd de schuld op die fans te schuiven om eigen fouten te maskeren. De politie bracht naar buiten dat de fans massaal dronken waren en het uitverkochte stadion binnen wilden dringen, omdat zij geen kaartjes hadden.

Familieleden van de slachtoffers voerden meer dan twintig jaar campagne om de conclusies van het politieonderzoek te laten herroepen.

Eerdere berichten over He ain’t heavy, he’s my brother vind je in de categorie Nieuws.