Verleden jaar konden wij de tekst van het jaar daarvoor al herkauwen en dit jaar is het eigenlijk niet anders, want de Top 2000 a gogo verandert niet of nauwelijks.

Dat vinden heel veel mensen overigens fijn en wij ook, want ook wij vallen een week lang elke avond als een blok voor het tv-programma waarin Matthijs van Nieuwkerk enthousiast en subjectief Radio 2’s Top 2000 van een alternatieve versie voorziet.

Wij kijken uit naar vaste onderdelen als fragmenten van bekende hits uit het verleden, een dagelijkse gast met een persoonlijk verhaal over een belevenis waarin ook een groep of artiest een rol speelt, het eveneens dagelijkse pleidooi van een min of meer bekende Nederlander die als ‘lijstduwer’ pleit voor een hogere plaats voor zijn uiteraard ten onrechte slechts laag genoteerde favoriet.

Ook leuk is de persiflage op een quiz, waarbij elk jaar opnieuw massaal wordt gefraudeerd door publiek én kandidaten, waarvan de door assistente Monica op een bloknoot bijgehouden telling vaker niet klopt dan wel en waarin de hoofdprijs ongetwijfeld weer een handdruk van presentator Van Nieuwkerk is.

Interessant zijn hopelijk opnieuw de dagelijkse muzieklessen van ‘muziekprofessor’ Leo Blokhuis, maar onomstreden hoogtepunten zijn de elk jaar weer onverwachte, prachtig gefilmde reportages over het verhaal van iemand áchter een hit.

De Top 2000 á gogo begint op dinsdag 25 december om 19:30 uur met de Best of Top 2000 à Gogo en is daarna tot en met maandag 31 december te zien.

Om 12:00 uur start op eerste kerstdag ook de Top 2000 op Radio 2.

Die vinden wij niet om aan te horen door de vele al eerder doodgedraaide hits, maar vooral doordat elke relativering ontbreekt en dj’s en luisteraars zichzelf uitputten in superlatieven over zichzelf en de gedraaide muziek.

Toch is de Top 2000 zo ongeveer het best beluisterde radioprogramma van het jaar:http://top2011.radio2.nl

http://programma.ntr.nl/3155/top-2000