Zachte krachten.

Invite to dance is de opvolger van singer-songwriter Theo Siebens in 2011 verschenen, verstilde debuut Until grass. Na jaren als muzikant te hebben gespeeld bij onder meer Het Nationale Toneel, Orkater en Paulusma, bracht hij toen twaalf songs uit waaraan hij bij vlagen had gewerkt gedurende een periode van tien jaar.

Van de druk die een tweede cd met zich kan meebrengen, heeft Sieben geen last gehad, want zij  elf nieuwe songs trekken de lijn van die eerste moeiteloos door. Ze zijn ondanks de titel opnieuw verstild en herfstig. Een eventueel dansje zou dan ook uiterst melancholiek en statig worden, als bij een door niet nader genoemde omstandigheden afgedwongen afscheid.

Siebens songs werden weliswaar opgenomen in zijn Amsterdamse huiskamer, maarzitten opnieuw vol invloeden van Appalachian folk, country blues en alt country. Zijn gitaar, banjo of harmonium bepalen daarbij de stemming net zo goed als Judith Kolens zang, viool of banjo. Muzikale vrienden als trombonist Joost Belinfante, Moke-drummer Rob Klerx en gitarist/zanger Jelle Paulusma voegen minimale accenten toe, net als drummer/zanger Wouter Rentema en gitarist/zanger Diederik Nomden.

Al deze elementen vloeien ineen tot een vanzelfsprekend geheel, maar Sieben mengde ook nog kwakende kikkers, buiten oefenende gospelzangers en zijn krakende stoelen door de opnamen. Het geeft de cd een even oude als tijdloze sfeer, die Siebens evocatieve, emotionele zang effectief ondersteunt. Opnieuw maakte Sieben zo een intieme, melancholieke cd die indruk maakt door zijn intensiteit.

****

www.theosieben.com

De recensie van Until grass vind je in de categorie singer-songwriter.