Ergens in Europa moeten wat Bob Dylan-fans zijn die verleden jaar hun ogen niet konden geloven, toen zij Dylan’s The 50th anniversary collection zagen staan in een cd-zaak.

Dat was namelijk niet een of andere vage hitscollectie, maar een collectors’ item. Dat blijkt overigens nu pas, want iemand bij Sony heeft erover uit de school geklapt tegen Rolling Stone.

Het blijkt nu een set van vier cd’s te zijn, waarop 86 Dylan-songs stonden die in 1962 werden opgenomen, waaronder takes van That’s all right, mama en Baby, please don’t go.

Sony voelde zich gedwongen deze opnamen it te brengen, doordat anders het copyright erop zo vervallen. In de copyright-wetgeving is een bepaling opgenomen, dat songs van voor 1963 moeten zijn uitgebracht binnen vijftig jaar na de opname.

Sony wil er in de toekomst mogelijk nog iets mee doen en daarom bedroeg de totale oplage van The 50th anniversary collection honderd stuks…

Nederlandse fans zullen die set niet zijn tegengekomen, want de willekeurig geselecteerde cd-zaken stonden in Frankrijk, Ditsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Franse en Duitse fans konden de 86 songs eind december ook een paar dagen downloaden voor honderd euro.

De rest van de wereld zal nog moeten wachten om het volle pond te mogen betalen:www.rollingstone.com/music/news/sony-releases-limited-edition-86-track-bob-dylan-outtakes-collection-in-europe-20130107