Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Rick Treffers – Het Heeft Niets Met Jou Te Maken

januari 10th, 2010 at 12:27

In de roos.

Rick Treffers is lid van Mist, een groep die ook op het pas verschenen Period ingetogen en melancholieke Engelstalige muziek maakt, en organisator van de intieme huiskamerconcerten Live In the Living.

Daarom komt zijn eerste solo-cd hard aan: niet alleen zijn zijn twaalf songs Nederlandstalig, ze zitten ook vol verlangen, verdriet en venijn. Treffers rekent er onomwonden in af met een ex-geliefde die hem in de steek heeft gelaten.

In zijn songs spuit hij zijn gal ongefilterd, zonder zijn eigen rol in de aanloop tot de breuk te belichten. Dat verse verdriet leidt tot heftige verwijten, waaraan zijn directe woordkeus regelmatig ondergeschikt is. Ook doet hij pogingen afstand te nemen van de gebeurtenissen. Dan bezingt hij zijn emoties poëtischer, á la Spinvis.

Bovendien rockt Treffers met hulp van onder meer drummer Jaimy Quite en bassist Erik Verhoef (beiden leden van Mist) regelmatig onverwacht heftig. In een productie die technieken uit de jaren tachtig combineert met rauwdreigende gitaren, citeert Treffers daarbij losjes en bekwaam keyboardmotiefjes, koortjes en gitaarloopjes uit veertig jaar pophistorie.

Zo kort na het verschijnen van Jaap Boots’ echtscheidings-cd doet Treffers’solo-debuut daar qua sfeer onwillekeurig aan denken, ook in songtitels als Heet Mokkel en Verliefd Op Een Spook.  Net als Boots zingt Treffers over zijn rouwproces, maar anders dan de eerste kan hij daar nog geen moment afstand van nemen. Juist daardoor is dit debuut een beklemmende, emotionele roetsjbaan.

****

Gepubliceerd in Heaven no. 52, januari-februari 2008/no. 1

Recensies van Mara – de soundtrack en Period van Rick Treffers’ groep Mist vind je elders op deze site.

Informatie over Rick Treffers’ theatershow Prettige Vooruitzichten en zijn daarbij horende nieuwe solo-cd vind je elders op deze site.

Comments zijn gesloten.