De Canadese singer-songwriter Hayden doet al jaren mee in de popbusiness, maar brak nooit door in Nederland, ondanks dat hij hier ook weleens optrad.

Wij vonden dat erg jammer, want wij waren op aanraden van Velvet Music’s Hans Parlevliet zeer onder de indruk geraakt van zijn debuut Everything I long voor uit 1996, al lieten die songs ons  de eerste paar keer compleet onverschillig.

Tot en met zijn vijfde cd Elk-lake serenade kochten we zijn cd’s, maar juist daardoor bleek In field & town in 2007 zo’n enorme deceptie: strijkers, blazers, marimba’s en andere percussie verbreedden Hayden’s bijna claustrofobische wereld opeens.

We verloren direct alle interesse en weten dus ook niet wat hij uitkuurde op The place where we lived uit 2009.

Nu k0mt hij met zijn achtste cd en Us alone komt uit op een ander label. Dat is vaak ook artistiek een teken van nieuw elan of van een koerswijziging richting de artistieke afgrond, want die nieuwe platenbazen denken uiteraard ook aan hun omzetcijfers.

In een poging de verloren grond terug te winnen die de als een kluizenaar levende Hayden in de afgelopen jaren verloor door zijn teruggetrokken levensstijl, stelde dat nieuwe label de blijkbaar slecht acht nummers tellende nieuwe plaat ter beschikking van Billboard als stream.

 Of die songs uitkomen op lp, cd  of beide is bij Hayden ook nog de vraag, maar voorlopig kunnen we er in ieder geval naar luisteren en al is het te vroeg voor een definitief oordeel, al die weelderige begeleiders zijn afwezig:

 http://www.billboard.com/articles/news/1535086/hayden-us-alone-exclusive-album-premiere