Ondanks dat je de titel boven dit bericht in ieder geval twee keer hebt gelezen, is het geen foutieve formulering en ook geen paradox, want sommige Grammy-winnaars profiteren daar meer van dan andere.

De verkoop van Mumford & Sons’ Babel, the Black Keys’ El camnio, Farnk Ocean’s Channel ORANGE, Jack White’s Blunderbuss  en Kelly Clarkson’s Stronger zal volgens NielsenSoundscan sterk stijgen.

Dat zal blijken op 13 februari, als de verkoopcijfers over de week tot en met 10 februari bekend worden, maar de marktonderzoeker gaat voor deze albums uit van een verkoopstijging van vijftig procent.

Verwacht wordt dat de cijfers van deze week nog veel sterker zullen zijn, want het aantrekken van de verkoop begon uiteraard pas na het uitzending van de uitreiking van de Grammy’s op zondag 10 februari. Toch wordt gedacht dat Channel ORANGE wel eens meer dan honderd procent meer zou kunnen verkopen dan de week ervoor.

Andere groepen profiteren dan weer van de verkoop van downloads: Rihanna’s nieuwe single Stay zou wel eens meer dan het dubbele aantal kunnen verkopen met zo’n 65.000 downloads, terwijl het al in augustus 2012 uitgekomen Adorn van de ons geheel onbekende Miguel datzelfde percentage haalt.

Dat tekent het belang van de Grammy’s meteen heel goed, want normaal zou zo’n single inmiddels al lang zijn weggezakt in de vergetelheid en misschien wel geheel terecht…

Mumford & Sons’ I will wait profiteert trouwens ook met een toename van meer dan honderd procent tot zo’n 48.000 downloads, terwijl niemendalletje fun ook de bankrekening kan controleren: de verkoop van het tijdens de uitreiking gespeelde Carry On ging met 130 procent omhoog tot 60.000 stuks, terwijl het met de Grammy voor de beste song beloonde We Are Young maar liefst 150 procent steeg tot 50.000 verkochte exemplaren.

Dat lot is Bonnie Raitt’s Slipstream en Dr. John’s Locked down dan bijvoorbeeld weer niet beschoren…