Zelfgebrouwen grand cru.

Sinds David Philips’ in 2010 zijn solodebuut Heal yourself alone uitbracht, maakte de in Barcelona wonende Engelsman een snelle ontwikkeling door. Die eerste plaat onder eigen naam was daarin al de eerste fase, want daarvoor maakte hij als groepslid van allerlei bands  onder vele andere namen bijvoorbeeld jazz.

Dat singer-songwriterdebuut had behalve folk- ook sterke popinvloeden, maar opvolger Rooftop recordings was onverwacht veel ingetogener: folk, blues en singer-songwriter bepaalden het beeld op deze solo en inderdaad op zijn eigen dakterras opgenomen plaat. Als je goed luistert naar zijn intrigerende melodieën, hoor je op die laatste cd zelfs af en toe vogels en een toeterende auto.

Die lijn trekt Philips door op zijn nieuwe cd. Daarop staan in totaal dertien nummers die hij opnieuw opnam met uiterst eenvoudige middelen. Zijn opnameapparatuur was weliswaar professioneel, maar dateert wel van een hele tijd geleden, toen een cassetterecorder met vier sporen nog state of the art was…

Opvallend zijn opnieuw zijn sterke melodieën en zijn vaak introspectieve zang. In veel van de elf songs en twee instrumentals speelt Philips alleen akoestische gitaar en vaak volstaat zijn overgedubde stem in de refreinen, terwijl hij in een aantal songs zelf drums en harmonica toevoegt en Oosterse invloeden gebruikt in Big Things.

Zo maakte hij een tweede cd die erom schreeuwt gehoord te worden, al zijn zijn even tijdloze als emotionele songs vaak fluisterzacht.

***1/3

Recensies van Heal yourself alone en Rooftop recordings vind je in respectievelijk de categorieën Recensies pop en recensies roots.