Verrassend is het misschien nauwelijks, maar iTunes heeft niet alleen de grootste naam, maar ook het grootste marktaandeel: maar liefst 63 procent van de Amerikaanse downloads kwam in het vierde kwartaal van 2012 bij Apple vandaan.

Op de tweede plaats staat Amazon, maar dat is wel op eerbiedige afstand, want die website verkocht maar 22 procent van alle downloads.

Het gaat hier om geschatte aantallen, maar NPD zal er in de Annual Music Study 2012 niet ver naast zitten.

Dat betekent dat Apple ook een flink deel van de bijna drie miljard grote omzet zal hebben gemaakt, al is NPD’s conclusie dat tachtig procent van de legale downloaders bij iTunes koopt volgens ons dan weer iets te hoog.

In total kopen zo’n 44 miljoen mensen digitaal muziek en dat aantal is al drie jaar constant ondanks het feit dat er steeds meer gratis muziekstreamers op de markt zijn als Pandora, Spotify en YouTube.

NPD concludeert bovendien, dat streamers eerder muziek kopen dan degenen die niet streamen: 41 procent gaf dat aan.

Meer dan een derde van de 5400 door NPD geënquêteerden zei dat muziek bezitten nog altijd belangrijk is en ongeveer een derde zei dat ze nog altijd graag naar hele albums luisteren.

In 2012 groeide de omzet in downloads met bijna negen procent ten opzichte van het jaar ervoor.

NPD schat dat de gemiddelde koper ongeveer zes procent meer downloads koopt dat in 2011, wat betekent dat er nog altijd nieuwe kopers bijkomen. Veel tieners kopen meer muziek dan een jaar eerder en bovendien worden er meer hele albums gedownload:www.npd.com/wps/portal/npd/us/news/press-releases/the-npd-group-after10-years-apple-continues-music-download-dominance-in-the-u-s/