Muziekstreamer Spotify zit de laatste tijd voortdurend in de lift ondanks de door Atoms for Pace-leden Nigel Goodrich en Thom Yorke geuite kritiek op de hoogte van de uitbetalingen aan artiesten, of misschien juist wel daardoor.

De vraag is overigens of die lift omhoog gaat of naar beneden. In 2012 slaagde Spotify erin de omzet meer dan te verdubbelen, terwijl het aantal gebruikers ook bijna verdubbelde. Dat is heel mooi, alleen steeg het verlies ook…

De omzet ging namelijk van 190 miljoen euro naar 435 miljoen en het aantal gebruikers steeg naar meer dan twintig miljoen, van wie er overigens maar een ruime vijf miljoen betaalt. Het verlies ging echter van 45 miljoen euro in 2011 naar een kleine 59 miljoen euro in 2012.

Dat komt doordat Spotify ruim 85 procent van zijn inkomsten haalt uit die groep abonnees. Zij genereren 369 miljoen euro omzet en maar zo’n zestig miljoen euro komt uit advertenties bij de gratis abonnementen. Spotify betaalde in 2012 366 miljoen euro uit tegen 186 miljoen in 2011.

Doordat Spotify voor elke gestreamd nummer betaalt, zijn die reclameopbrengsten veel te laag om die afdracht winstgevend te maken. Spotify legt dus zwaar toe op al die gratis abonnementen en moet zien, dat veel van deze gebruikers overstappen naar een betaalde vorm van streamen. Voorlopig gebeurt dat echter niet, wellicht doordat veel luisteraars gewend zijn geraakt aan reclames tussendoor, toen zij nog naar de radio luisterden.

De muziekstreamer wordt nog altijd gefinancierd door investeerders die denken in de nabije toekomst te kunnen binnenlopen via een beursgang, maar voorlopig komt die er waarschijnlijk niet. Wel staat in de toelichting bij de cijfers, dat verdere groei mogelijk gefinancierd gaat worden door het aantrekken van kapitaal.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het verlies veel minder steeg dan omzet en gebruikersaantallen. Dat is ook logisch, want bij de introductie in landen als Duitsland, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland stijgende vaste kosten minder dan in het begin.

Over de hoogte van de uitbetalingen aan artiesten zegt Spotify zelf overigens dat het ongeveer zeventig procent van de omzet uitkeert aan platenlabels en dat het aan de contracten van de acts ligt hoeveel zij vervolgens krijgen. Voorlopig lijkt het er dus op, dat Spotify eerder te veel uitkeert dan te weinig ….