Robbie Robertson is actief betrokken geweest bij de nieuwe box Live at the Academy of Music, voorheen bekend als Rock of ages.

De nieuwe box met vier cd’s en een dvd doet verslag van vier optredens van the Band in New York City in december 1971.

Hoewel de oorspronkelijke dubbel-lp goed werd ontslagen en verkocht, was Robertson ontevreden over het album, al hield hij dat geheim. Toch had Robertson al voor het uitkomen van de plaat een remix gemaakt in Woodstock samen met technicus Phil Ramone, met wie hij ook de oorspronkelijke mix had gemaakt. Ramone, Robertson, Levon Helm, Ricard Manuel, Rick Danko en Garth Hudson hadden allemaal bezwaren tegen die oorspronkelijke mix.

Toen Universal Music een aantal maanden gelden bij hem kwam met de mededeling dat ze de originele master tapes hadden opgespoord en ere en box van wilden maken, zag Robertson zijn kans schoon: nu kon hij de concerten zo laten klinken, dat hoorbaar was dat the Band op zijn hoogtepunt was.

Robertson vindt namelijk dat de vijf die avonden voor elkaar speelden en met elkaar: pianist/zanger Richard Manuel bezorgde hem kippenvel in songs als I shall be released, bassist/zanger Rick Danko zong krachtig terwijl hij fretloze bas speelde, terwijl hij daarbij volgens Robertson onmogelijke dingen deed door de moeilijkheidsgraad van zo’n bas. Toetsenist Garth Hudson speelde noten die geen enkele andere toetsenist ooit eerder had gespeeld en tot nu toe is er volgens Robertson nog niemand die hem heeft geëvenaard en drummer/zanger Levon Helm was degene die iedere keer de spijker precies op de kop sloeg.

Inmiddels zijn Manuel, Danko en Helm overleden, terwijl de relatie tussen hen en Robertson moeizaam was na het uiteengaan van de groep in 1976. Robertson zag zijn kans het na zo’n kleine veertig jaar goed te maken met de box.

Hij noemt het de complete vervulling van wat die concerten waren.

Twee cd’s werden gemixt door Robertson en Bob Clearmountain om de muziek zo mooi te laten klinken als mogelijk was, terwijl de andere twee werden gemixt door Robertson’s zoon Sebastian. Die twee hebben een ruwere sound en documenteren het complete optreden op oudejaarsavond in de stijl van een bootleg. Daarbij zijn ook de van de 2CD-versie bekende vier songs met Bob Dylan.

De bijgeleverde dvd bevat enigszins teleurstellend vooral foto’s en een 5.1 surround sound audio mix.