Op zondag 24 november zond de NTR Searching for Sugarman uit, het verhaal van Sixto Rodriguez.

Op zaterdag 30 november wordt de documentaire over de lange tijd totaal onbekende singer-songwriter die in het begin van de jaren zeventig twee lp’s maakte, herhaald.

Het blijft een fascinerend relaas van een man die als sloper in de bouwvakindustrie werkte drie dochters opvoedde, terwijl die twee lp’s in Zuid-Afrika een cultstatus kregen op basis van illegale kopieën en de onzichtbare Rodriguez er uitgroeide tot een mythische held van de antiapartheidsbeweging op basis van zijn muziek en zijn gekleurde huid.

Twee van die Zuid-Afrikaanse fans wilden erachter komen, of het waar was dat Rodriguez zijn vrouw had doodgeschoten en daarvoor in de gevangenis zat, overleden was door overmatig gebruik van drank of drugs of in een psychiatrisch ziekenhuis was beland.

Searching for Sugarman gaat over die zoektocht van de twee naar Sixto Rodriguez en zijn wonderlijke levensverhaal.

De film van regisseur Malik Bendjelloul kreeg onder onder meer een Bafta Award en een Oscar voor Beste Documentaire, al is er ook kritiek op de volgens sommigen selectieve weergave van Rodriguez’ levensverhaal:Nederland 2, zaterdag 30 november, 13:05 – 14:35 uur