Spotify ligt de laatste tijd zwaar onder vuur vanwege de vermeende geringe bedragen die de muziekstreamer aan de gedraaide artiesten uitkeert.

Eerst verweerde het bedrijf zich, door te stellen dat dat het gevolg was van wat de platenlabels doorgaven aan hun artiesten, want Spotify had immers een overeenkomst met de platenmaatschappijen en niet met de acts zelf.

Nu kiest Spotify voor een andere strategie door bekend te maken hoeveel geld het sinds de oprichting vijf jaar geleden heeft uitgekeerd: 740 miljoen euro, om precies te zijn. De helft van dat bedrag werd dit jaar betaald, waarmee gesuggereerd wordt dat de groei sterk is en dat het bedrag volgend jaar nog wel eens veel hoger zou kunnen zijn.

Opwww.spotifyartists.com geeft het bedrijf inzicht in het betalingsbeleid. Een rekensom maakt duidelijk dat de muziekstreamer gemiddeld tussen de 0,6 en 0,84 dollarcent ( 0,44 eurocent en 0,620) per afgespeelde stream betaalt.

Met voorbeelden uit juli van dit jaar probeert Spotify zich overduidelijk te rechtvaardigen, al zijn de namen van de artiesten zijn vervangen door omschrijvingen. Een Global Hit Album was die maand goed voor 425.000 dollar (bijna 313.000 euro), een Spotify Top 10 Album kreeg 145.000 dollar (ruim 106.000 euro),  Breakthrough Indie Album 76.000 dollar (een kleine 56.000 euro), een Classic Rock Album 17.000 dollar (12.500 euro) en een Niche Indie Album toch nog altijd 3.300 dollar (ruim 2400 euro).

Ten overvloede legt de muziekstreamer dan ook nog uit, dat de hoogte van het bedrag afhankelijk is van het land waar mensen de muziek luisteren, of zij betalende gebruikers zijn of gratis gebruikers en welke afspraken er zijn gemaakt met de artiest en de platenmaatschappij in kwestie.