Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Nancy Brick bij RTV Katwijk in Café Boeien

december 4th, 2013 at 8:21

Na het in alle opzichten geslaagde optreden van Bart de Win, Arianne Knegt en Baer Traa op 5 november j.l. in de eerste aflevering van Kippenvel Live vanuit Café Boeien is het op 10 december a.s. de beurt aan het Nederlandse duo Nancy Brick.

De net gestarte samenwerking tussen RTV Katwijk en met Jan Haasnoot,  Corleen Schoneveld en Bas de Bruijn krijgt daarmee een logisch vervolg, want Nancy Brick maakte in oktober 2012 grote indruk met het naamloze debuutalbum.

Gitarist Ron Valeri zat eerder al in Corbelijn, maar had na het uiteenvallen van die groep hij eigenlijk genoeg van de muziek. Juist de naamloze cd die die groep had gemaakt, leidde tot een telefoontje van de beginnende zangeres Rieneke Batelaan. Zij vroeg hem, of zij samen konden schrijven. Tijdens dat telefoontje componeerden zij al hun eerste song en voor het uitkomen van hun eigen eerste album traden zij ongeveer een jaar samen op.

Waar Corbelijn de hoofdpersoon was in Willem van Toorns roman Stoom, is Nancy Brick een lied dat in Nescio’s verhaal De uitvreter voorkomt. Dat zingt uitvreter Japi voor de vrienden Bavinck, Hoyer en Koekebakker. Beide verwijzingen karakteriseren deze tien songs, want net als Van Toorn en Nescio verheffen Batelaan en Valeri het weglaten op hun album tot kunst.

In een open decor van mooie, in mineur gezette composities zingt Batelaan soms impressionistische teksten met een glaszuivere, herfstige stem. Valeri creëert daarbij juist door zijn minimalisme een allesbepalende intimiteit, waarin weemoed en verlangen door haar ingetogen zang heen schemeren.

Met incidentele bijdragen als piano, Margreet Mulders hoorn en Batelaans achtergrondzang maakt Nancy Brick zeer intieme, melancholieke muziek, die in het intieme Café Boeien goed tot haar recht zal komen. De songs zijn namelijk volkomen tijdloos en juist door hun fluisterniveau van een overdonderende intensiteit.

Dat de twee met hun eigen beheer uitgebrachte cd niet alleen indruk maakten in Nederland, blijkt wel uit het feit dat hun album ook werd verkocht in Noorwegen, Zweden, Schotland en Nieuw Zeeland. Zo raakte de eerste oplage inmiddels uitverkocht, al is de muziek nog wel op vinyl te koop en als download.

Op 10 december spelen de twee akoestisch een handvol mooie songs, draaien hun eigen invloeden en favorieten en praten met Ruud Heijjer over muziek in Kippenvel Live, maar toch vooral in Café Boeien.

Dat levert ongetwijfeld onverwachte en spannende radio op. Stem dus op 10 december a.s. om 21:00 uur af op kabel 88,1 MHz, op FM 106, 8 MHz en elders op www.rtvkatwijk.nl of www.kippenvel.net voor een bijzondere aflevering van “Kippenvel’: livemuziek, verhalen en favoriete songs van Nancy Brick.

Of beter nog: kom luisteren en kijken in Café Boeien, A. E. Borgerstraat 50, 2225 AS in Katwijk aan Zee. De toegang is nog gratis ook…

Comments zijn gesloten.