Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Warner Music Group wil schikken.

januari 1st, 2014 at 11:55

Warner Music Group heeft een schikking voorgesteld aan popartiesten die zich benadeeld voelen door de vergoedingen die zij kregen voor downloads.

Dat geschil loopt al enkele jaren tussen zo ongeveer alle grote labels en honderden, zo niet duizenden artiesten. Zij vinden dat ze niet betaald moeten worden als ingehuurde krachten, maar als eigenaren van de gedownloade en als ringtone gebruikte songs. Dat zou resulteren in ongeveer vijftig procent van de opbrengst van een download in plaats van een percentage dat varieert tussen de zes en de twintig procent….

Warner bidet nu een totaalbedrag aan van 11, 5 miljoen dollar (8,4 miljoen euro)voor alle artiesten gezamenlijk die voor 1 januari 2002 een contract tekenden met een van de werkmaatschappijen van het label.

Warner stelt dat dit aanbod niet inhoudt dat het schuld bekent. Bovendien blijft de kernvraag van het probleem dan onbesproken: is een compositie geschreven in opdracht van het label en dus zijn eigendom, of blijft het het eigendom van de schrijver ervan? Artiesten die gebruik maken van aanbod doen dat namelijk onder de voorwaarde dat ze afzien van juridische stappen.

Met dit aanbod dekt Warner de periode van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2012.

In het voorstel staat becijferd dat in die periode in de VS een bedrag van 381 miljoen dollar (277 miljoen euro) werd omgezet aan downloads en ringtones door artiesten die voor 1 januari 2002 een contract tekenden.

Vanaf 1 januari 2013 biedt Warner hogere percentages, hoewel die tussen de tien en veertien procent liggen en dus niet in de buurt komen van het geëiste percentage van vijftig. Iets zegt ons: wordt vervolgd….

Comments zijn gesloten.