De lof die de Russische president Poetin in een interview toezwaaide aan Elton John, komt wel erg onverwacht. Die is alleen te verklaren uit een totaal gebrek aan realiteitszin of aan een opportunistisch politiek instinct, al is dat eigenlijk een pleonasme….

Poetin zei in een interview met een groep Russische en buitenlandse journalisten namelijk dat Elton John een buitengewoon mens en een buitengewoon muzikant was.

Hij benadrukte ook dat Rusland alle atleten en gasten zal verwelkomen tijdens de komende Winterspelen in Sotchi. Dat zal gebeuren zonder te letten op hun seksuele geaardheid, voegde Poetin eraan toe.

Het compliment aan John’s adres was wel tweeslachtig, want Potin zei ook dat miljoenen mensen van John houden ‘ondanks zijn seksuele oriëntatie’.

Toch lijkt het een halfhartig gebaar wantrouwen in het westen weg te nemen, want John nam tijdens recente Russische optredens zeker geen blad voor de mond. Hij droeg zijn optreden in Moskou op aan een homoseksuele man die om die reden in Zuid-Rusland werd vermoord, terwijl hij de discriminatie van homoseksuelen ook tijdens het optreden veroordeeld.