De Ierse vestigingen van platenlabels Sony, Universal en Warner hadden eerder al succes toen  The Pirate Bay op hun initiatief moest worden geblokkeerd door de Ierse providers, maar tevreden zijn ze nog niet. De platenmaatschappijen hebben de providers opnieuw voor de rechter gedaagd met de eis dat ze internetgebruikers zullen afsluiten na drie keer te zijn betrapt op het illegaal uploaden of downloaden.

Daarbij zouden ze van te voren ook brieven moeten sturen met de waarschuwing dat die straf hun boven het hoofd hangt.

Dat is precies wat Ierlands grootste provider al doet, al is Eircom daartoe vrijwillig overgegaan. Eircom’s concurrenten weigeren echter op vrijwillige basis mee te doen, en nu proberen de labels ze daartoe dus te dwingen.

UPC heeft bijvoorbeeld voor de rechter gesteld dat een wetswijziging daarvoor noodzakelijk zou zijn en won een eerste proces, maar de platenmaatschappijen geloven dat de Ierse politiek langzamerhand aan hun kant staat.

Bovendien is het aantal overtredingen groot: in november registreerde de Irish Recorded Music Association (IRMA) ruim 7700 overtredingen van het copyright. Daardoor gaan de labels gezamenlijk naar de handelsrechter in april:http://www.irishtimes.com/news/crime-and-law/courts/legal-action-to-stop-upc-users-downloading-illegally-1.1686474