In Amerika baarde de documentaire Twenty feet from stardom opzien, toen die op 14 juni 2013 in première ging.

In die film worden achtergrondzangeressen Darlene Love, Merry Clayon en Claudea Linnear geïnterviewd, maar ook Lisa Fischer en Judith Hill. Zij praten over de zeven meter tussen hun relatieve anonimiteit en de eeuwige roem, want groter is het verschil niet tussen de schijnwerpers waarin de sterren zingen en de schaduw waarin deze achtergrondzangeressen staan.

In de film zingen zij onder meer Nobody’s fault but mine, Gimme shelter en Lean on me, maar er zitten ook songs in door Lou Reed, David Bowie en Talking Heads.

Ook Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Mick Jagger en Sting praten over de vaak bepalende stemmen van de crème de la crème van de achtergrondzangeressen, die zo toch de eer krijgen die hen toekomt.

Inmiddels zette de documentaire trouwens van alles in beweging: Clayton, Fischer, Hill en Love in de VS zongen The star-spangled banner voorafgaand aan de Rose Bowl, een American football-wedstrijd tussen universiteitsteams, die wordt gespeeld op Nieuwjaarsdag gespeeld en wordt uitgezonden op de Amerikaanse tv.

Bovendien is de documentaire genomineerd voor een Oscar en ook heeft Mick Jagger belangstelling getoond voor de filmrechten van de documentaire.

Hij is de laatste tijd erg actief als filmproducent en zou het verhaal willen laten omwerken tot een tv-serie en een musical.

Daarbij zouden ook rollen zijn weggelegd voor Lisa Fischer en Darlene Love. Dat de eerste in die film zou zitten, verbaast ons niet, want zij zingt ook steeds achter de Rolling Stones op hun tournees en krijgt daar ook steevast even de kans te schitteren in een duet met Jagger.

Van Darlene Love wordt My name is Love, haar autobiografie, opnieuw uitgebracht.

zondag, 23 februari, Canvas, 22:44 – 0:11 uur, Twenty feet from stardom