Het Franse Openbaar Ministerie heeft de aanklacht tegen Bob Dylan wegens discriminatie van Kroaten geseponeerd.

At blad drukte in 2012 een interview met Dylan af , waarin hij het Amerika uit de slaventijd vergeleek met dat van vandaag. Hij zei toen dat Amerika te erg geobsedeerd wordt door huidskleur en dat dat een land op achterstand zet. De zwarte bevolking van de VS zou het volgens Dylan ruiken als je een slavenhouder of een Ku Klux Klan-lid als voorvader had, net als joden nazibloed ruiken en Serviërs Kroatisch bloed.

Een Kroatische organisatie diende eind 2013 uiteindelijk een aanklacht tegen Dylan in wegens het aanzetten tot haat, maar die is nu afgewezen.

Nu onderzoekt de aanklager de mogelijkheid de Franse editie van Rolling Stone te vervolgen voor het afdrukken van Dylan’s uitspraken.

De aanklager motiveerde die beslissing door te zeggen dat Dylan het vraaggesprek deed met de Amerikaanse editie van het blad en dat hij geen toestemming gaf voor publicatie in het Franse zusterblad. In Frankrijk komt vrijwel elke uitspraak die tot haat zou kunnen aanzetten namelijk voor de rechter vanwege de strenge Franse wetgeving.

Nu loopt de Franse uitgever van Rolling Stone het risico te worden veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van maximaal 62.000 dollar.

Eerdere berichten over de aanklacht tegen Bob Dylan vind je in de categorie Nieuws.