Door alle opwinding vanwege het gratis uitkomen van U2’s Songs of innocence was het knarsetanden van de eigenaren van platenwinkels aller landen niet te horen, maar dat zij boos zijn, is wel duidelijk. Tenslotte is een nieuwe cd van U2 goed voor een grote, gegarandeerde omzet.

U2 lijkt zich dat ook te realiseren, want inmiddels is bekend, dat de platenwinkels een speciale versie van het album geleverd zullen krijgen. Daarop staan vier extra songs en twee tot zeven akoestische versies. Dat aantal is in dit stadium blijkbaar nog niet bepaald, maar daarvoor heeft UMG dan ook nog de tijd.

Die versie zal gedurende een beperkte tijd exclusief te koop zijn in de platenwinkels, want na vijf weken gaat ook iTunes deze extra nummers verkopen. Het zal geen toeval zijn, dat die termijn net zo lang is, als de periode waarin Songs of innocence gratis te downloaden is.

Ook de prijs wordt scherp, want in de VS komt het album in de winkels te liggen voor ongeveer zestien dollar.

Bovendien worden alle U2-albums tijdelijk goedkoper. Er is sprake van een prijsverlaging van ongeveer drie dollar, maar daarmee lopen de platendetaillisten toch gedwongen achter de feiten aan, want ook via iTunes zijn die titels met korting te koop.

Dat dat succes heeft, blijkt wel uit het feit dat inmiddels twintig U2-albums in de top tweehonderd van iTunes staan…

Sommige Amerikaanse ketens zouden overigens overwegen Songs of innocence niet te gaan verkopen als tegenmaatregel. Eerder deden Target en Amazon dat met de laatste cd van Beyoncé, die aanvankelijk ook exclusief via iTunes te koop was.

Eerdere berichten over U2 en Songs of innocence vind je in de categorie Nieuws.