Apple en Bono werken regelmatig samen, al veroorzaakte de laatste keer vele ophef: het digitaal wereldwijd weggeven van U2’s Songs of innocence werd door sommigen als opdringerig ervaren.

De nu aankondigde actie kan echter niemand tegen de haren instrijken, want Apple gaat een gedeelte van de omzet van Balck Friday (28 november a.s.) en Cyber Monday (1 december) weggeven aan Bono’s liefdadigheidsorganisatie (RED). Dat is in de VS het begin van de traditionele kerstverkopen.

Zoals bekend is (RED) opgericht om HIV/AIDS te bestrijden.

Apple’s actie duurt trouwens niet allee die twee dagen, want gedurende twee weken komt er een special gedeelte in de App-store: Apps for (RED), met daarin een stel van de populairste apps in een exclusieve versie. De opbrengst ervan gaat in zijn geheel naar de organisatie.

Tot nu toe heeft de samenwerking tussen de Apple en (RED) al zo’n 75 miljoen dollar (miljoen euro) opgeleverd, terwijl (RED) sinds de oprichting in 2006 in totaal al zo’n 275 miljoen heeft ingezameld.

Intussen is Bono terechtgekomen op de jaarlijkse lijst van minst invloedrijke personen van mannenblad GQ. Hij staat op nummer een, met Barack Obama op twee. Anderen die die twijfelachtige eer te beurt viel, zijn dit jaar Johnny Depp, Woody Allen en Donald Sterling,de ex-eigenaar van de Los Angeles Clippers, die in het nieuws kwam door zijn racistische uitspraken tegen zijn vriendin en vervolgens werd gedwongen zijn Club te verkopen:http://www.gq.com/entertainment/celebrities/201412/least-influential-people-2014