Aretha Franklin heeft een verklaring aangegeven, waarin zij het publiek oproept de recent verschenen biografie Respect: the life of Aretha Franklin níet te kopen.

De reden is dat Franklin ontevreden is over het boek van David Ritz, waarin zij niet meewerkte.

Dat is op zich al bijzonder, want in 1999 verscheen Aretha: from these roots, dat zij en Ritz samen schreven en ook won hij een Grammy voor zijn liner notes bij de in 1992 verschenen boc Queen of soul: the Atlantic recordings.

Franklin is deze keer niet zuinig met haar kritiek: zij noemt het een boek vol leugens.

Zij noemt het een wraakneming, want tijdens het schrijven van dat eerdere boek heeft zij enkele ‘belachelijke gedeelten’ geschrapt. Zij stelt dat Ritz haar om die reden sindsdien zou haten.

Ritz stelt daartegenover, dat hij toen niet mocht schrijven over het feit dat Franklin twee kinderen kreeg als tienermoeder, dat haar ouders uit elkaar gingen, dat zij werd geslagen door haar eerste man en dat zij verslaafd was aan alcohol.

Franklin kwam volgens hem met het idee een vervolg te schrijven op Artetha: from these roots, maar dat hun ideeën erover nogal uiteen liepen. Hij zegt echter de steun te hebben van drie naaste familieleden van de zangeres.

Ook zegt hij dat Respect: the life of Aretha Franklin een respectvol boek is, doordat hij begrip en compassie heeft getoond. Hij zegt van haar werk te houden en heeft dus geprobeerd Franklin de eer te bewijzen die ze verdient.

Ritz is trouwens niet de eerste de beste, want hij schreef als biografieën over uiteenlopende artiesten als Etta James, Rick James en Ray Charles en won al allerlei prijzen voor die boeken. Verleden jaar kreeg hij nog de ASCAP Timothy White Award voor zijn biografie over Buddy Guy, When I left home.