Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

International Record Store Day

april 2nd, 2010 at 7:56

De International Record Store Day vond in 2008 voor het eerst plaats in Amerika.

Indat jaar werd het bestaan van onafhankelijke Amerikaanse platenwinkels gevierd, maar vorig jaar woei het initiatief al over naar honderden onafhankelijke platenwinkels in Japan, Australië en Europa, inclusief enkele Nederlandse.

Dit jaar wordt International Record Store Day ook in Nederland groot aangepakt om de veelal onafhankelijke en in ieder geval gespecialiseerde platenzaken en hun uitgebreide assortiment on der aandacht te brengen.

Op 17 april zijn in die zelfstandige platenwinkels speciale releases in beperkte oplage te koop op cd en op vinyl en zullen bovendien ook Nederlandse artiesten in platenzaken optreden, signeren of workshops geven.

Op www.recordstoreday.nl is allerlei informatie over deze dag te vinden: Nederlandse cd-zaken die meedoen aan deze eendaagse actie, een lijst exclusieve releases die alleen op die dag te koop zijn en artiesten die live optreden bij allerlei cd-zaken in het land.

Daaronder zijn onder meer Concerto en Fame in Amsterdam, filialen van Plato en Velvet en écht onafhankelijke zaken als Northend in Haarlem-Noord te vinden.

Ook het Middelbugse Spin doet mee, Juist die cd-winkel illustreert de noodzaak van International Records Store Day, want eigenaar Bart Gabri:else sluit de deuren van zijn pas in 2006 geopende speciaalzaak in mei.

Hoewel er nog geen sprake is van een faillissement, spelen de financiën darbij wel een rol, zegt Gabriëlse op http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43068062 . Een andere reden is het geringe carrièreperspectief.

Gabriëlse wil overigens actief blijven in de muziek, liefst als programmeur van een poppodium.

De sluiting van Spin staat niet op zichzelf, want kortgeleden sloten onder meer Boudisque (Amsterdam, Nijmegen en Utrecht), Brutus en Get Records (beide Amsterdam), Sounds en Music Store (Rotterdam).

Een lichtpuntje is misschien dat Boudisque Utrecht in afgeslankte vorm verdergaat met een andere eigenaar en in een kleiner pand.

Op   http://3voor12.vpro.nl/dossiers/dossier/39216284 vind je een uitgebreid dossier met daarin allerlei artikelen over cd-zaken.

Elders op deze site vind je over dit onderwerp de column Nieuw!

Comments zijn gesloten.