YouTube kan zijn borst natmaken en heeft inmiddels vast alle verloven voor de huisadvocaten laten intrekken, want Global Music Rights eist de verwijdering van rond de twintigduizend filmpjes of een schadevergoeding van een miljard dollar (rond de 820 miljoen euro).

Nu is Global Music Rights een nieuwkomer op de markt van de copyrights, maar grote man bij dat bedrijf is Irving Azoff en dat is een door de wol geverfde veteraan in de muziekindustrie.

Azoff was in de jaren zeventig bijvoorbeeld al de manager van Eagles en vertegenwoordigt behalve die groep ook Christina Aguilara, Van Halen, Steely Dan en Lindsey Buckinham. Ook was hij onder meer CEO van concertkaartjesverkoper Ticketmaster Entertainment en van concertpromotor Live Nation Entertainment.

Nu eist hij via zijn nieuwe bedrijf dat video’s van onder anderen Eagles, John Lennon, Pharrell Williams en Smokey Robinson worden geblokkeerd,maar ook die van George en Ira Gershwin, want YouTube zou de rechten op de vertoning ervan niet hebben.

YouTube zou wel overeenkomsten heen gesloten met de platendeals van die artiesten, maar niet met hun persoonlijk.

Azoff zou YouTube willen aanpakken, doordat die site het minst meewerkt aan een oplossing en bovendien de ergste overtreder is.

Uiteraard stelt eigenaar Google dat YouTube die overeenkomsten wel is aangegaan, maar Global Music Rights vindt dat daarvoor elk bewijs ontbreekt.

De timing van dit conflict is interessant, want Google wil binnenkort Music Key lanceren, een muziekstreamer met betaalde abonnementen. Vermoedelijk neemt Azoff daarop vast en voorschotje…