Eigen stem.

Toetsenist/zanger Vince Melamed schreef door de jaren heen hits voor Trisha Yearwood, Tina Turner, Jimmy Buffett en anderen. Tegelijkertijd was hij muzikant voor artiesten als the Eagles, Dan Fogelberg, Bobby Womack en Bob Dylan.

Dat verklaart ook dat de tien songs die nu op zijn eerste eigen cd staan, geschreven zijn tussen 1990 en 2009. Door de dood van zijn ouders besefte Melamed dat hij onder zijn eigen naam de songs wilde opnemen die door anderen soms tot hits waren gemaakt.

Naast die vooral door country-artiesten gezongen nummers staan er ook vier nieuwe songs op zijn cd. In zijn eigen versies is rootsy rock de belangrijkste invloed voor Melamed en zijn geroutineerde begeleiders, onder wie gitarist Pat Buchanon ( Faith Hill ) en drummer Fred Eltringham (Wallflowers, Dixie Chicks ). Toch kennen zijn steeds melodieuze songs naast een uitgebalanceerde productie tegelijk ook invloeden uit rhythm ‘n’ blues en country, wat ze gelaagd maakt.

Op toetsen begeleidt de jong klinkende en emotioneel zingende Melamed slechts, zo ruimte latend voor tegelijk gevoelvolle als afgepaste gitaarsolo’s van Buchanon. Dat ze alle tien een hoge kwaliteit hebben, is misschien logisch bij zo’n lange loopbaan als songschrijver. Het maakt Melamed’s debuut echter ook op een zelden gehoorde manier constant, met uitschieters als I’ll Take That As A Yes en Damn Your Love.

***1/2

www.vincemelamed.com