De Amerikaanse singer-songwriter Joe Iadanza debuteerde in 2008 met tien eigen songs op zijn destijds onopgemerkt gebleven debuut-cd.

Iadanza combineert daarin trefzeker folk met wat rootsy en jazzy elementen. In een mix van up-temposongs en ballads gelooft deze rondreizende handelsreiziger in de kracht van songteksten en in die van de liefde.

In de thematische opener bezingt hij zichzelf als een rondtrekkende folkie. Afkomstig uit een familie van immigranten en vakbondsleden stelt hij zich in dienst van de traditie van troost en rechtvaardigheid, ondanks de teleurstelling van zijn familie daarover.

Iadanza ‘s neuzelige tenor vertoont enige overeenkomst met de stem van James Taylor, iets waarop hij lijkt te zinspelen in Your Song. Muzikaal is hij traditioneler, want met Carolin Pook’s fiddle als belangrijkste solo-instrument overschrijdt hij muzikaal de grenzen van de folk niet vaak. Slechts een enkele keer doorbreken David Mowry’s dobro, blazers of de rootsy, gospelachtige achtergrondzang van het trio Gathering Time dat geluid.

Toch trekt Iadanza maakt zijn songs zelfverzekerd persoonlijk door zijn teksten. Daaruit doemt een man op die vastbesloten is geen concessies te doen. Hij heeft duidelijk besloten zowel muzikaal als persoonlijk zijn dromen na te jagen en waar te maken.

***

Op 1 april is Iadanza’s tweede cd uitgekomen: All In Good Time.

www.joeiadanza.com