De laatste dagen is er weer veel te doen over de  net iets langer dan twintig jaar geleden overleden Nirvana-zanger/gitarist Kurt Cobain.

Van de week kwam namelijk een T-shirt te koop met daarop de complete tekst van het zelfmoordbriefje dat Cobain achterliet. Het shirt was beschikbaar met zwarte mouwen en met rode en was niet alleen te koop via eBay, maar ook website Etsy en kostte 25 dollar (zo’n 21 euro).

Daarover ontstond begrijpelijkerwijs veel discussie op internet, bijvoorbeeld via Reddit, waarop Etsy het T-shirt verwijderde.

Via eBay zouden in toaal ongeveer zestien T-shirts zijn verkocht, maar ook daar werd het artikel inmiddels verwijderd.

Intussen is er ook serieuzer nieuws voor Nirvana-fans: op het komende Sundance Film Festival gaat een documentaire in première over Kurt Cobain.

Montage of heck is blijkbaar niet alleen gemaakt met de volledige medewerking van Courtney Love en dochter Frances Bean, maar er verschijnt ook een boek onder de zelfde titel van  Brett Morgen, de regisseur van de film.

Die titel is afgeleid van een geluidscollage van een half uur die Cobain in 1988 maakte.

In het boek zullen volgens het persbericht onder meer beelden uit de film, zeldzame foto’s en andere ‘schatten uit Kurt Cobain’s persoonlijke archief’ te zien zijn, maar ook zal de volledige tekst van de voor de documentaire gemaakte interviews erin staan, plus persoonlijk commentaar van Morgen over het maken van zijn film.

Ook de film zal vermoedelijk eens schat aan nieuw materiaal bevatten, want Morgen mocht ongehinderd Cobain’s archief doorspitten en vond daar naar eigen zeggen meer dan tweehonderd uur niet uitgebrachte muziek, een grote hoeveelheid schilderijen en beelden, allerlei door hem gemaakte filmpjes en meer dan vierduizend door Cobain volgeschreven pagina’s. Net als bij eerder door Morgen gemaakte documentaires, zal Montage of heck naast echte filmbeelden ook animaties bevatten.

Op 4 mei vertoont HBO de documentaire in de VS, terwijl het boek in de VS al op 7 april uitkomt.