Nick Mason van Pink Floyd heeft in een interview gezegd er verbaasd over te zijn dat Apple geen reputatieschade heeft opgelopen na het weggeven van U2’s Songs of innocence.

Zoals bekend kwam het U2 op een hoop kritiek te staan dat de groep toestemming aan Apple had gegeven het album nog voor het uitkomen ervan in september van het afgelopen jaar gratis én automatisch te downloaden bij alle abonnees van iTunes.

Mason vindt dat Apple minstens net zo verantwoordelijk is voor de gang van zaken als U2 zelf.

Het bedrijf heeft volgens de Pink Floyd-drummer veel goeds voor de muziekindustrie gedaan, maar tegelijk bijgedragen aan het devaluatieproces waar muziek aan lijdt.

Ook over Spotify en andere muziekstreamers is Mason vooralsnog kritisch: hij zegt dat het erop lijkt dat iTunes inmiddels passé is en dat streaming de toekomst lijkt. Er zouden echter nog twee of drie miljard gebruikers bij moeten komen voordat het interessant wordt voor muzikanten. De betalingen die de muziekstreamers op dit moment doen, en dan in het bijzonder aan onbekende musici, noemt hij ‘pathetisch’:http://www.gq-magazine.co.uk/entertainment/articles/2015-01/14/video-nick-mason-tours-pink-floyd-seminal-locations-in-a-ferrari-california