Michael Brecker was jarenlang een belangrijke saxofonist op talloze albums van allerlei popgroten, van James Taylor, Steely Dan en Paul Simon tot Herbie Hancock en Elton John, al speelde hij daarnaast ook jazz met zijn broer en trompettist Randy.

Brecker overleed op 13 januari 2007 op 57-jarige leeftijd in New York aan leukemie en op dinsdagavond 13 januari jl. vond het eerste, anderhalf uur durende tribute-concert voor hem plaats onder de titel The nearness of you.

In het Lincoln Center speelden James Taylor en Paul Simon om geld in te zamelen voor twee artsen die aan de Columbia University onderzoek doen naar myelodysplastisch syndroom, een zeldzame vorm van leukemie.

Taylor speelde  Don’t let me be lonely tonight, de eerste song waarop Michael Brecker destijds bij hem soleerde, waarbij Randay Brecker de honneurs waarnam.

Taylor zei dat Brecker hem van zijn drugsverslaving had afgeholpen door hem de vrijheid te laten zien.

Paul Simon zong Still crazy after all these years en The boxer. Ook Dianne Reeves en Bobby McFerrin traden er op, net als The Michael Brecker Quindectet, een vijftienkoppige jazzband en Randy Brecker.

Michael Brecker’s weduwe wil van deze avond een jaarlijks terugkerende gebeurtenis maken.

Mchael Brecker als sideman:www.michaelbrecker.com/oldWebsite/discography-2.htm