Banden met opnamen van de Beatles uit de Hamburgse Star Club komen op 27 februari te koop op een veiling van Ted Owen and Co. in Londen.

De opnamen dateren van tussen Kertsmis en Oud en Nieuw 1962, toen de Beatles langzaam transformeerden van een coverband tot een groep die eigen songs schreef en speelde. Zo hadden ze in Engeland al een hit gehad met Love me do.

Het gaat in totaal om 33 nummers die met slechts een microfoon werden opgenomen door Adrian Barber, de stage manager van de club, blijkbaar op verzoek van Ted ‘Kingsize” Taylor, lid van de eveneens Liverpoolse Dominoes.

Daarvan zijn alleen Ask me why en Twist and shout van de hand van Lennon en McCartney. De rest bestaat uit covers van onder meer I saw her standing there, Chuck Berry’s Roll over Beethoven en Phil Spector’s To know her is to love her.

De banden worden verkocht door Larry Grossberg, de manager van Andy Warhol en Muhammad Ali. Hij besteedde  ongeveer 135.000 euro aan het hermixen van 26 van die nummers, die hij vervolgens als in 1977 uitbracht op een lp.

Grossberg is nu 74 en zegt dat hij zijn familie de last wil besparen na zijn dood zijn bezittingen te verkopen.

Verwacht wordt, dat de banden tussen de 135.000 en 203.000 euro zullen opbrengen, maar het zou ook zo maar veel meer kunnen zijn.

Eerder probeerden zowel Beatles-manager Brian Epstein en Yoko Ono geprobeerd de banden te kopen, maar zij slaagden daar niet in. Epstein kreeg ze destijds ook al aangeboden voor 100.000 pond, maar bood er twintig (27 euro)….

Verder waren de banden ook al de inzet van rechtszaken: John Lennon zou destijds toestemming hebben gegeven voor de opnamen in ruil voor en paar glazen bier, maar George Harrison bestreed dat het een zakelijke overeenkomst was als de ene dronkaard een stel andere dronkaards opnam.

Grossberg zegt dat hij een brief van het Apple-label heeft, waarin staat dat het de opnamen beschouwt als memorabilia en dat ze dus rechtenvrij zijn. de koper kan er dus mee doen wat hij wil:http://www.theguardian.com/music/2015/feb/14/beatles-hamburg-recordings-sale

http://www.tedowenandco.com