Wereldband.

Toetsenist Roel Spanjers heeft zich afdoende bewezen, want bij J. W. Roy is hij medebepalend voor de sound. Dat hij ook een uitstekende frontman is, blijkt tien keer op zijn solodebuut. Daarbij koos hij zijn begeleiders uit verschillende edities van J. W. Roy’s One Night Band. Drummer JJ Goossens, drummer/gitarist Gabriël Peeters, bassist Nico Heilijgers en gitaristen Eric van Dijsseldonk en Richard van Bergen ondersteunen Spanjers’ piano en orgels steeds organisch, en stuwend waar dat kan.
Spanjers en consorten gaan tien keer op in Americana, liefst in songs die passen in de traditie van the Band. Opener Got It Good illustreert dat mooi: Spanjers begeleidt zichzelf aanvankelijk slechts op een monotone piano, zingend met een hoge falset, even later ondersteund door bas en rudimentaire drums. Na ruim twee minuten splijt het nummer open door een majestueus dreigend orgel en een felle gitaar, om te eindigen in een door bas en drums gedragen groove. Het op herhaling gebaseerde, indrukwekkend melancholieke Lifting Power is eveneens direct schatplichtig aan Robertson c.s.
Ook in de andere nummers ligt de nadruk op rootsy werk. Het soulvol groovende Bring Me The Light is een hoogtepunt. Gastzanger Terry Evans, bekend van Ry Cooder, biedt met zijn diepe, emotionele uithalen mooi weerwerk aan Spanjers’ hoge stem. Al even swingend is het droge Backwater, dat behalve door Goossens en Heiligers gedragen wordt door Spanjers’ knorrende Wurlitzer. Spanjers en zijn mannen creëren zo met deze traditionele elementen een klassiek én tijdloos klassegeluid.

***1/2

Gepubliceerd in Heaven no. 43, juli-augustus 2006/no. 4