President Barack Obama begon het te zingen tijdens zijn toespraak op de begrafenis van dominee Clemanta Pickney, een van de negen slachtoffers van Dylann Roof’s racistische aanslag in de kerk in Charleston: Amazing grace.

Midden in zijn toespraak begon Obama de eerste regels te zingen van het door de Engelse predikant John Newton geschreven lied, waarna het koor achter hem en de aanwezige band zoekend invielen.

Het was een even emotioneel als krachtige standpuntbepaling, helemaal doordat Obama erna als een echter zuidelijke dominee sprak.

Misschien is het na het Amerikaanse volkslied wel het populairste lied, want het is te vinden op talloze albums van artiesten uit de VS, van de Blind Boys of Alabama tot Ani DiFranco.

In de laatste Rode Draad voor het zomerreces zetten we er een paar op een rijtje, waarbij we hebben gezocht naar onderling verschillende uitvoeringen.

Behalve die Blind Boys en DiFranco draaien we ook de versies van de inmiddels gedecimeerde Holmes Brothers en Daniel Lanois: zowel traditionele als eigenzinnige uitvoeringen dus……