In een open brief aan de Verenigde Naties heft een hele stoet popsterren een lans gebroken voor een effectiever klimaatbeleid.

David Bowie, Robert Plant, David Gilmour, Radiohead-leden Thom Yorke en Phil Selway, Coldplay, My Morning Jacket, Yoko Ono, Björk, Sting, Damon Albarn van Blur, Chrissie Hynde, Jack Johnson, Leona Lewis, Jethro Tull-voorman Ian Anderson, Dido en vele anderen ondertekenden een open brief waarin daartoe wordt opgeroepen.

Die is opgesteld door Julie’s Bicycle, een milieuorganisatie. Daarin speken de ondertekenaars niet alleen hun zorgen uit over het uitsterven van diersoorten, de verwoestijning en de steeds verder verslechterende ecosytemen, de ververvuiling van rivieren en oceanen en de uitstoot van broeikasgassen, maar ze reopen ook op tot acties om het klimaat te redden door de temperatuurstijging te beperken tot minder dan twee graden celsius en de financiën voor arme landen om evenwichtige ontwikkeling te combineren met minder vervuiling. Verder roepen ze op tot het invoeren van wereldwijd toepasbare milieuwetgeving.

De brief komt op het moment dat zo’n 150 wereldleiders zich in Parijs verzamelen voor de door de VN georganiseerde conferentie over klimaatverandering, die duurt van 30 november tot en met 11 december.