De Internationale Federatie van Muziekproducenten (Ifpi) heeft bekendgemaakt dat de totale omzet in de muziekverkoop in 2009 met zeven procent gedaald is tot 12, 8 miljard euro.

De oorzaak is vooral de achteruitgang van de verkoop in twee van de grootste markten van de muzieksector, de Verenigde Staten en Japan. Ook het toenemende gebruik van downloads draagt tot de omzetdaling bij, omdat ze goedkoper zijn dan cd’s.

De daling was daarmee bijna gelijk aan die van 2008, toen de muzieksector acht procent inleverde.

Opvallend was ook de sterke groei van de digitale muziekverkoop. Ruim een kwart van de muziekverkoop liep via iTunes en Spotify, een ‘internetjukebox’: op die manier werd voor 2,6 miljard euro ongezet. De digitale verkopen stegen met 9,2 procent.

In de VS is het digitale marktaandeel 43 procent en in Nederland 5,7 %.

De Nederlandse branchevereniging NVPI zegt dat aanbieders niet investeren in een markt waar zoveel illegale muziek wordt aangeboden en downloaden voor eigen gebruik bovendien legaal is.

De NVPI roept de overheid ertoe op afspraken te maken met producenten en consumenten over het aanpakken van illegale downloads en het legaal muziek kopen via het internet.

Ondanks de problemen investeerden de muziekmaatschappijen 5 miljard dollar in het begeleiden en bekendmaken van talent en in het ontwikkelen van nieuwe distributiekanalen.

De meeste cd werden over verkocht door Susan Boyle, de Schotse amateurzangeres die beroemd werd door een talentenjacht op de Britse televisie. Haar I Dreamed A Dream was het best verkochte album van het jaar 2009. Het ging 8,3 miljoen keer over toonbank of modem.

Ook Black Eyed Peas, Michael Jackson (met drie albums), Taylor Swift en Lady Gaga haalden de top tien.