Neil Young heeft de opnamen voor zijn 37e soloalbum bijna af.

Hij nam dat op met zijn nieuwe begeleiders, Promise of the real, met wie hij vorig jaar The Monsanto years opnam en met wie hij al uitgebreid op tournee ging.

De release van Young’s nieuwe album staat gepland voor juni en volgens Young zelf zou het vernieuwend zijn.

In een interview met Rolling Stone beschreef hij het als‘iets wat hij nog nooit eerder had gedaan.’

Ook zei hij, dat het geen ‘gewone muziek’was, maar een ‘soundscape’. Het album lijkt volgens Young op rondvliegen terwijl je met je ogen dicht naar dingen luistert.

Het lijkt namelijk op een radioprogramma, want er zitten geen pauzes tussen de songs, die volgens Young gelukkig trouwens te lang zijn voor iTunes. Om die reden zullen ze dan ook niet te horen zijn van die muzieksite, al maakt Young ze wel geschikt voor de formats die de songs aankunnen.

Dat zei hij allemaal tijdens een publiek interview met Cameron Crowe na de vertoning van zijn film Human highway uit 1982.

Young vergeleek zijn nieuwe album ook nog met een concert waarbij het publiek ‘vol is van alle levende wezens op aarde – alle dieren en insecten en amfibieën en vogels en alles – we zijn allemaal vertegenwoordigd. Af en toe nemen ze de muziek over en bespelen ze de instrumenten. Het is niet conventioneel, maar het is gebaseerd op een concert.’

Wij zijn net zo nieuwsgierig als wantrouwig, want Young kan bij zijn vernieuwing lang niet altijd maat houden……