Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Muziekindustrie: verander Digital Millennium Copyright Act!

juni 21st, 2016 at 10:17

In een open brief aan het Amerikaanse Congres en senaat hebben artiesten, songwriters en andere belanghebbenden uit de muziekindustrie opgeroepen tot aanscherping van de Digital Millennium Copyright Act. Onder de ondertekenaars van de door Irving Azoff’s Global Music Rights geïnitieerde brief zijn Taylor Swift, Paul McCartney, U2 en Kings of Leon, maar ook de grote platenlabels.

In die brief vragen zij artiesten te beschermen door hervorming van de zgn. ‘safe harbor’-regeling.

Zij stellen namelijk dat die regeling technologiebedrijven in staat stelt enorme omzetten te  maken ten koste van de inkomsten van artiesten en labels.

Internetbedrijven kunnen onder de huidige wetgeving namelijk niet aansprakelijk gesteld worden voor illegaal op het internet geplaatste bestanden, als zij maar gehoor geven aan meldingen van het schenden van het copyright. Zo komt YouTube er bijvoorbeeld beter af dan Spotify, zo stelt de brief.

De open brief komt op een pikant moment: de major labels en YouTube onderhandelen op het moment over nieuwe licentiedeals, het U.S. Copyright Office onderzoekt die ‘safe harbor’-regeling en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is de copyrightwet aan het herzien.

 

Comments zijn gesloten.