Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Spotify: Amerikaanse schadeclaim én ongewone beursgang

januari 4th, 2018 at 11:35

Muziekstreamer Spotify zou in de VS ongeveer 10.000 songs in de catalogus hebben waarvan het bedrijf niet de volledige rechten bezit.

Het gaat daarbij om songs van populaire acts als The Black Keys, The Doors, Janis Joplin en de na zijn onverwachte overlijden vast heel vaak gestreamde Tom Petty.

Wixen Music Publishing, het bedrijf dat deze artiesten vertegenwoordigt, eist ruim 1,3 miljard euro schadevergoeding van Spotify. Dat is ongeveer 125.000 euro per nummer.

Spotify is al eerder aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht:

Spotify is al eerder aangeklaagd voor schendingen van het auteursrecht: in juli 2016 werd bekend, dat het bedrijf een schikking van dertig miljoen dollar (zo’n 27 miljoen euro) had getroffen met de National Music Publishers’ Association (NMPA) in een vergelijkbare zaak.

Min of meer tegelijk maakte Spotify bekend binnen een half jaar naar de beurs te willen.

Het bedrijf diende documenten in bij de Amerikaanse beurstoezichthouder om dat mogelijk te maken.

Hoewel Spotify nog nooit winst maakte, wordt de waarde van het bedrijf geschat op negentien miljard dollar (zo’n 16 miljard euro). Die waarde loopt hard op, ondanks de voortdurende verliezen: twee jaar geleden was dat nog maar ongeveer de helft van de huidige.

Het opvallende is dat Spotify kiest voor een bijzondere beursgang: een ‘direct listing’.

Daarbij is niet het doel nieuw kapitaal binnen te halen, maar de bestaande aandelen een beursnotering te geven.

Op deze manier wordt het voor de huidige eigenaren en bezitters van aandelen mogelijk hun aandelen te verkopen. Of de waarde daarvan negatief wordt beïnvloed door de claim van wixen, is nog niet helemaal duidelijk.

Eerdere berichten over Spotify vind je in de categorie ‘Dossier: crisis in de platenindustrie’.

Comments zijn gesloten.