Van sommig popnieuws snappen wij helemaal niets, al hebben de individuele woorden voor ons geen geheimen.

Zo brengt Harry Shearer, de bassist die in 1984 Derek Smalls speelde in de parodie op een rockdocumentaire over de fictieve band Spinal Tap, op 13 april zijn eerste solo-album uit.

Tot zo ver niets aan de hand, al is dat na een pauze van 34 jaar wel een beetje laat. Ook is het trouwens wel kenmerkend, dat de naam van het door hem gespeelde karakter nog altijd bekender is dan die van hemzelf….

De verrassing zit hem echter in de staart, want op ‘Smalls change (Meditations upon ageing)’  doen bijvoorbeeld David Crosby, Donald Fagen, Peter Frampton, Foo Fighters’ Taylor Hawkins, Chad Smith van de Red Hot Chili Peppers, toetsenist Rick Wakeman, Dweezil Zappa, Joe Satriana en Steve Vai mee, en dat is nog maar een selectie van de namen.

Smalls beschrijft zijn album als ‘halfway between ‘rage against the dying light’ and trying to find the light.’

Op de vraag hoe hij zoveel beroemdheden wist te strikken, zei hij: ‘Pity fuck’, een tamelijk kernachtige omschrijving voor een bepaalde dienst die wordt verleend uit medelijden.

David Crosby’s recent uitgesproken bewondering voor Steely Dan in gedachten houdend, vragen we ons af waar hun eventuele samenwerking toe zou leiden….

Smalls heeft overigens grote plannen: hij gaat op tournee onder de naam ‘Lukewarm Water Live: An Adventure in Loud Music’  en treedt dan samen op met allerlei beroemde symfonieorkesten als het Louisiana Philharmonic Orchestra, het Atlanta Symphony Orchestra en de National Symphony Orchestra.