Stephen Stills organiseert dit jaar opnieuw Light up the blues, zijn benefietconcert voor autisme.

Dat deed hij voor het eerst in 2013 samen met zijn vrouw Kirsten, toen zij hun autistische zoon Henry op vijftienjarige leeftijd uit huis hadden geplaatst.

Kort voor zijn derde verjaardag in 2000 was vastgesteld dat hij autistisch was en sinds die tijd hadden Kirsten en Stephen Stills thuis voor hem gezorgd.

De twee wilden iets doen voor ouders die niet de mogelijkheid hadden hun kind in een gespecialiseerd verzorgingshuis te laten opnemen, doordat ze wisten hoe zwaar het is te zorgen voor een autistisch kind.

Light up the blues werd een jaarlijks terugkerend fenomeen tot en met 2016, maar verleden jaar organiseerden Stephen en Kirsten Stills het niet.

Verleden jaar gaf Neil Young de aanzet tot de editie van dit jaar. Hij kwam langs en zei dat ze Light up the blues weer moesten toen. Curieus genoeg gaf hij als reden, dat hij niet langer betrokken was bij de Bridge School-concerten, die hij jaarlijks organiseerde met zijn toenmalige vrouw Pegi om geld op te halen voor de school voor zwaar gehandicapte kinderen waar twee van hun eigen zoons op zaten.

Tijdens deze editie zullen behalve Stephen Stills zelf, zijn andere zoon Chris Stills, Neil Young, Sheryl Crow, Judy Collins, Jack Black, Christina Applegate en Burt Bacharach optreden.

De begeleidingsband zal onder anderen bestaan uit drie Heartbreakers:

gitarist Mike Campbell, toetsenist Benmont Tench en drummer Steve Ferrone. Dat zal hun eerste optreden zijn na Tom Petty’s overlijden.

De rest van de band bestaat uit bassist Zev Katz, gitarist Kevin McCormick en pianist Russell Walden.

Het concert is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen gebeurtenis, want het vindt plaats in het 3400 plaatsen tellende Dolby Theatre in Los Angeles op 21 april.

Tijdens de eerste editie traden onder anderen Ryan Adams, Lucinda Williams en Crosby, Stills and Nash op, maar van Nash en Crosby is voorlopig geen sprake.

Heel misschien zou Graham Nash nog kunnen opduiken, maar Crosby heeft zo veel lelijke dingen gezegd over Neil Young’s nieuwe vlam Darryl Hannah, dat zijn komst uitgesloten lijkt. Ook Nash is trouwens behoorlijk uitgekeken op de man die ooit zijn beste vriend was…..