Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Matthews Southern Comfort: ‘Like a radio’ voor 75 procent Nederlands

februari 11th, 2018 at 11:11

De naam Matthews Southern Comfort is gebeiteld in de muziekgeschiedenis vanwege hun cover van Joni Mitchell’s ‘Woodstock’, dat in die min of meer gelijktijdig gemaakte versie ween stuk met zijn fluwelen samenzang en omfloerste steelgitaar een stuk lieflijker klonk dan in de uitvoering van Crosby, Stills, Nash & Young.

Voorman Iain Matthews woonde na het ontbinden van de groep bijna drie decennia in de Verenigde Staten, maar kwam daarna in Limburg terecht, waar hij een nieuwe liefde vond.

Hij trad solo op, maar nam in 2008 ook een album op met de Nederlandse jazzband Searing Quartet, ‘Joy mining’. Het relatieve succes van die plaat leidde in 2010 tot ‘Afterwords’ in een 2012 tot ‘In the now’, duo-albums met de voorman van die groep, Egbert Derix.

Terwijl hij ook solo-albums opnam, formeerde Matthews in 2010 formeerde een nieuw editie van zijn band met ‘Kind of new’ als resultaat. In die bezetting deden toetsenist Bart de Win en zanger-gitarist BJ Baartmans al mee, aangevuld met de Nederlandse singer-songwriter Elly Kellner. Dat album werd gevolgd door een uitgebreide tournee, waarbij Matthews Southern Comfort zowel oude songs als nieuwe speelde.

Dat recept volgde Iain Matthews deze keer opnieuw: hij recruteerde toetsenist Bart de Win, zanger-gitarist BJ Baartmans en nieuwkomer zanger-gitarist Eric Devries en en nam met hen ‘Like a radio’ op.

Dat album komt uit op 23 februari. Kort daarna gaat Matthews met de drie gelouterde muzikanten op wereldtournee.

Die tournee brengt hen voorlopig in ieder geval in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Dat Matthews daarbij niet gemakzuchtig wil binnenlopen, bewijst ‘Bits and pieces’ alleen al.

In die song is niet alleen zijn soepele en prettig hese zang opvallend, maar ook de stuwende inbreng van De Win, Devries en Baartmans als muzikanten én achtergrondzangers. Bovendien zijn er vanaf de eerste maat ook mooie rollen voor Sjoerd van Bommel op swingende drums én Baartmans’ al even swingend klinkende bas. Dat geeft de song diepte door het mooie contrast en doet uitkijken naar het album:

In Nederland voert die wereldtournee Matthews en de zijnen in ieder geval langs de volgende podia:

14 maart Cobblestone, Oldenzaal

25 maart Bosuil, Weert

 

25 mei De Wegwijzer, Nieuw & St Joostland

26 mei De Wegwijzer, Nieuw & St Joostland

 

29 november Heerenlogement, Beusichem

15 december Parkstadtheater, Heerlen

 

8 januari 2019 Verkadefabriek, Den Bosch

13 januari 2019 Groeten uit Oisterwijk, Oisterwijk

 

10 februari 2019 De Amer, Amen

20 mei 2019 Muziekgebouw, Eindhoven

 

Comments zijn gesloten.