Er is al een hoop onderzoek gedaan naar wat popcocncerten doen met de bezoekers, maar dit is er wel een met een heelbemoedigende uitkomst, al houdt onderzoeker Patrick Fagan een slag om de arm.

Fagan is lector aan Goldsmith’s University en is gespecialiseerd in gedragswetenschappen, dus hij zou er iets van moeten weten, al voerde hij het onderzoek uit met de Londense muziekarena, niet precies de meest objectieve wetenschappelijke instelling.

Toch vinden wij de uitkomst leuk: regelmatig concertbezoek zou kunnen resulteren in een langer leven.

Twintig minuten aanwezig zijn bij een concert kan al zorgen voor een toename van je geluksgevoel met 21 procent. Er zou bovendien een direct verband zijn tussen een hoog geluksgevoel en een levensverlenging van negen jaar. Op die manier is de conclusie gauw getrokken…..

Fagan kwam tot deze uitkomsten na psychometrisch onderzoek en het uitlezen van hartslagmeters van deelnemers aan de studie. Dat leidde tot de uitkomst dat deelnemers aan het onderzoek bij het bezoek aan een concert gemiddeld een toename ervoeren van hun eigenwaarde met 25 procent en zichzelf ook voor 25 procent meer verbonden voelden met anderen, terwijl ze voor 75 procent meer geestelijk worden gestimuleerd.

Degenen die eens in de veertien dagen een concert bezochten hebben de grootste kans om hun geluksgevoel, tevredenheid, productiviteit en eigenwaarde op te stuwen tot het hoogste niveau.

Fagan prees in een commentaar de enorme invloed die popconcerten kunnen hebben door te zeggen dat het combineren van zijn onderzoeksgegevens met het onderzoek van O2 leiden tot het voorschrijven van een concert per twee  weken, doordat dat het recept zou kunnen zijn voor een leven van bijna een decennium langer dan anders:

news.o2.co.uk/press-release/science-says-gig-going-can-help-you-live-longer-and-increases-wellbeing/