Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

vinyl in HD-kwaliteit op komst

april 14th, 2018 at 14:36

Het Oostenrijkse bedrijf Rebeat Innovation heeft 4,8 miljoen dollar losgepeuterd bedoeld voor de ontwikkeling van vinyl in HD-kwaliteit.

Volgens het bedrijf zouden de eerste HD-platen volgend jaar zomer al te koop kunnen zijn.

In september wil Rebeat Innovation de eerste testpersingen produceren, zodat die vervolgens oktober gepresenteerd kunnen worden een vinyl-beurs in Detroit.

Daarna zou het bedrijf nog ongeveer acht maanden nodig hebben om het eindproduct te fabriceren.

HD-vinyl wordt gemaakt doordat een laser de groeven van een digitale master direct etsen in een metalen stamper. Dat zorgt al voor een veel betere kwaliteit, maar het persen gebeurt vervolgens ook nog met keramische materialen, waardoor ook geen verlies van kwaliteit optreedt tijdens dat proces. Bijkomend voordeel is dat tijdens het persen geen chemische stoffen worden gebruikt..

Daardoor heeft een HD-plaat een frequentie van 100 kHZ in plaats van de traditionele 15 kHZ van een gangbare lp. Bovendien heeft een lp van HD-vinyl een langere afspeeltijd dan een lp van 180-grams vinyl en kan die ook harder worden afgespeeld.

Doordat HD-vinyl op elke draaitafel kan worden afgespeeld, zou dat een revolutie in vinylland betekenen en zou de verkoop ervan misschien eindelijk een relevant marktaandeel vormen, in plaats van een leuke niche voor gelijkgestemden……

Comments zijn gesloten.