Bono heeft op donderdag 19 april de eerste George W. Bush medal for Distinguished Leadership in ontvangst genomen.

Die werd hem door George W. Bush toegekend vanwege zijn liefdadigheidswerk bij de bestrijding van HIV/AIDS en armoede in Afrika. Dat gebeurde heel toepasselijk in het George W. Bush Presidential Center in Dallas.

Hoe onwaarschijnlijk de combinatie van de Republikein Bush en de salon-revolutionair Bono ook is, zij kennen elkaar al sinds 2002. Toen lobbyde Bono bij Bush jr. voor geld voor allerlei liefdadigheidsorganisaties.

Dat geld kwam er, zodat Bono in zijn speech niet alleen kon zeggen dat het een enorme eer was die onderscheiding te krijgen, maar ook Bush te bedanken voor het mogelijk maken van ‘de grootste interventie in de geschiedenis van medicijnen’.

Bono brak nogmaals een lans voor Bush’ initiatief  door het nog maar eens kort samen te vatten. Zo zei hij dat hij niet zeker wist dat mensen zich realiseerden dat met de dertien miljoen dollar voor PEPFAR (het President’s Emergency Plan for AIDS Relief) en het geld voor het Global Relief Fund waarschijnlijk 21 miljoen mensen het leven was gered.

Ook prees hij het Amerikaanse congres en de Amerikaanse belastingbetalers voor de vooruitgang die de VS boekte in het verbeteren van de positie van kwetsbare bevolkingsgroepen.

Daarnaast waarschuwde Bono er ook ten overvloede nog maar eens voor dat president Donald Trump een andere koers wil varen.

 

Eerdere berichten over Bono, zijn liefdadigheidsorganisatie One en U2 vind je in de categorie Nieuws.