Aan het vorige schandaal kon Tidal misschien nog niets doen, want het is tenslotte mogelijk dat Beyoncé en Kanye West aan de ontbijttafel een slim plan hebben verzonnen om het aantal streams van het albums ‘Lemonade’ en ‘The life of Pablo’ flink hoger te laten uitvallen dan in de werkelijkheid en dat ze dat vervolgens zelf hebben laten uitvoeren.

Feit is wel, dat het aantal streams voor de twee albums van het meest besproken muzikale echtpaar honderden miljoenen lager is en dat Tidal dat niet heeft gemerkt. De Noorse beheersorganisatie van muziekrechten Tono heeft dan ook een klacht ingediend en de Noorse autoriteiten gevraagd te onderzoeken of hier sprake is van manipulatie.

Nu is echter ook gebleken dat Tidal ook al meer dan een halfjaar geen royalty’s meer heeft afgedragen. Dat meldde de Noorse krant Dagens Næringsliv van de week als eerste.

Al dan niet toevallig meldde dezelfde krant ook het nieuws over de gemanipuleerde streams naar buiten bracht op basis van een hard drive die het in bezit gekregen zou hebben.

Dat leidde in ieder geval tot een verklaring van ceo Richard Sanders, die daarin een onafhankelijk, door een derde partij uit te voeren onderzoek aankondigt naar wat er gebeurd is, maar ook naar hoe ‘ de veiligheid en integriteit van onze gegevens beter kunnen worde gewaarborgd’. De uitkomsten van dat onderzoek zullen openbaar gemaakt worden, zo belooft hij.

Op het tweede schandaal heeft Sanders echter nog niet gereageerd.