Bijna was het klassieke Johnnie Cash-album ‘Live at Folsom’ er niet geweest, zo bericht het Engelse Uncut in het nieuwe nummer.

Cash zelf was al sinds de opname van ‘Folsom Prison blues’ in 1955 al geïnteresseerd geweest in een live-album dat was opgenomen in een gevangenis, maar zijn platenbaas annex producer Don Law hield dat tegen.

Vermoedelijk wist Cash beter wat het zou opleveren dan Law, want hij had al in 1957 voor het eerst een concert gegevn in Huntsville State Prison en trad ook in de jaren erna af en toe in gevangenissen op.

Toen label Columbia Law verving door Bob Johnston, keurde die het plan goed.

Samen met zijn begeleidingsband de Tennessee Three, June Carter en Carl Perkins en The Statler Brothers in het voorprogramma deed Cash twee optredens in Folsom Prison op 13 januari 1968.

Johnson nam die concerten niet alleen op, hij voegde ook nog allerlei geschreeuw van gevangenen toe aan de opnamen om een opstandige sfeer te creëren.

Dat moest Cash’ verbleekte reputatie nieuwe leven inblazen als outlaw, want hoewel Cash drugsverslaafd was, had hij ooit maar een nacht in de politiecel doorgebracht: voor het in een drunken bui bloemetjes plukken in iemands tuin…..

http://www.uncut.co.uk/news/truth-behind-johnny-cashs-folsom-prison-105575