Singer-songwriter JP den Tex ontleedt in het Amsterdamse Betty Asfalt Complex periodiek een van zijn helden of invloeden.

Hij ‘ontrafelde’ al Lou Reed en neemt dit najaar Tom Waits onder de loep, al kon dat nog wel eens een heidense klus worden.

Den Tex wil namelijk vragen beantwoorden als: ‘Wat gaat er verscholen achter diens ruige, alcoholische imago en waarom houdt de zanger zijn privé leven zo hermetisch afgeschermd?’

Dat wordt in Den Tex’ eigen woorden nog ‘een spannende zoektocht’, al was het maar doordat Waits’ gezicht inmiddels wel even doorgroefd is als zijn stem al decennia was, maar eerder het imago heeft van een spreekwoordelijke heremiet in de net zo spreekwoordelijke woestijn of een keuterboer in het Amerikaanse heartland.

Waarvoor deze avonden in ieder geval wél garant staan, zijn Waits’ prachtsongs, al dan niet in vertaling, achtergronden van en anekdotes over Waits en Den Tex’ gasten, die hun held eren.

Wie dat zijn is nog onbekend, maar voorlopig kun je niet dichter bij Waits komen, want de kans dat hij komt optreden is nogal klein en bovendien sloeg hij bij een van zijn vorige tournees Nederland al eens over, doordat hij de keer ervoor onheus was behandeld door de douane…..

Dat soort verhalen dus!

woensdag 10 en donderdag 11 oktober

Betty Alfast Complex

Nieuwezijds Voorburgwal 282

1012 RT Amsterdam

aanvang 20:30 uur., entree: € 18,50