Clarence Fountain, een van de leadzangers van de Blind Boys of Alabama, is op zondag 3 juni j.l. overleden in Baton Rouge. Hij was op vrijdag 1 juni al opgenomen in een ziekenhuis. Hij was 88 jaar oud.

Fountain werd in 1929 geboren in Alabama en kwam op zijn achtste jaar terecht in het Alabama Institute for the Negro Deaf and Blind.

Daar formeerde hij als lid van het schoolkoor met vrienden de Happy Land Jubilee Singers. Een van hen was Jimmy Carter, het enige andere originele lid van de groep.

Die groep ging veelvuldig op tournee gedurende de jaren veertig en had in 1948 een hit met ‘I can see everybody’s mother but mine’.

Rond 1950 veranderden de leden de naam van de groep in de Blind Boys from Alabama op voorspraak van een promotor.

De groep bleef de gospel trouw, waar veel andere zwarte acts die verruilden voor rhythm ‘n’ blues of soul. Zij bleven toeren en werden uiteindelijk in de jaren negentig min of meer herontdekt, maar werden wereldberoemd in 2001 na de release van het inderdaad vlekkeloze  ‘Spirit of the century’ op Peter Gabriel’s Real world-label.

Daardoor vonden zij een veel groter publiek, al waren veel van hun albums daarna wisselvalliger. Alleen ‘There will be a light’ en ‘Live at the Appollo’ met Ben Harper haalden dat niveau.

Vanaf 2007 ging Fountain niet meer mee op tournee, verzwakt door suikerziekte, maar wel zong hij nog mee op de album van de band:

www.blindboys.com/clarencefountain